Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

ERMis on viimaseid nädalaid avatud näitus Eesti toolidisaini ajaloost

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

näitusevaade Photo: Berta Vosman (ERM)

6 June / Eesti Rahva Muuseumi galeriis (Muuseumi tee 2, Tartu; B-sissepääs) on juuni lõpuni avatud menukas näitus „Toolilugu“.

Järgmisel kolmapäeval, 12. juunil kl 16 toimub näitusel viimane kuraatorituur kunstiteadlane Harry Liivrannaga.

Näitus „Toolilugu“ vaatleb kronoloogiliselt ja stiiliajaloo kaudu Eesti mööbliajalugu 1920. aastate algusest kuni 21. sajandi teise kümnendini. ERMi galeriis on väljas ikoonilise staatuse pälvinud toole, mida võib leida ühiskondlikes hoonetes, aga ka paljude eestlaste kodudes, ning tänasele publikule vähem tuntud, kuid omas ajas väga levinud toole.

Näitus hõlmab selliste kuulsate interjööride toole, nagu Riigikogu saal (1920. aastad), Tallinna Seltskondlik Maja (1920. aastad), Kadrioru lossi administratiivhoone (1930. aastad), Tallinna kohvik Pegasus (1960. aastad), Tartu Ülikooli aula (1960. aastad), Tallinna raekoda (1970. aastad), Tallinna restoran Eeslitall (1980. aastad) ja Eesti saatkond Pekingis (2010. aastad).

Samas näeb näitusel suurte mööblitööstuste toodangut, nagu Tallinna Lutheri vabriku vineerist toolid, Jaan Siiraku kavandatud mööbel Vikeri tehasele, Standardi, Tallinna vineeri- ja mööblikombinaadi, samuti Tarmeko ja Mangi toodangut.

Koostöös Eesti Sisearhitektide Liiduga (ESL) loodud näituse kuraatorid on kunstiteadlane Harry Liivrand, disainer Lilian Sokolova ja sisearhitekt Katrin Tammsaar. Näituse produtsent on Reet Mark (ERM) ning graafilise disaini on loonud Eva Unt ja Margus Tammik (Unt/Tammik). Lisaks on veel võimalik muuseumipoest soetada ka näitusekataloogi.

Kõiki huvilisi oodatakse kolmapäeval, 12. juunil kl 16 viimasele kuraatorituurile koos kunstiteadlane Harry Liivrannaga. Osalemine on näitusepiletiga ning kogunetakse muuseumi B-infolaua juures. Lisainfo: www.erm.ee/et/toolilugu-liivrand-juuni.

Külastajatel on iga kuu olnud võimalus hääletada ka oma lemmiktooli poolt ning edetabelit juhib mitmendat kuud Priit Verlini tool Allegro. Kõikide hääletanute vahel loositakse iga kuu välja näitusekataloog ning näituse lõppedes ERMi perepilet pooleks aastaks.

Näituse vaateid: https://flic.kr/s/aHsmAojjwo (Fotod: Berta Vosman / ERM)

Näituse lisainfo ERMi kodulehel: www.erm.ee/et/toolilugu

Näituse korraldamiseks organiseeris Eesti Sisearhitektide Liit avaliku konkursi, mille võitjaks kuulutati 2018. aasta jaanuaris „Tooliloo“ projekt. Näituse loomist toetasid Eesti Kultuurkapital, Akzo Nobel Baltics ja Fagerhult

Last changed 06.06.2019