Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Laulupeomuuseum tähistab laulupeo juubeliaastat

Tartu Linnamuuseumi pressiteade

Laulupeomuuseum

20 June / Tartu Laulupeomuuseum tähistab laulupeo juubeliaastat uue püsinäitusega, kontsertidega, tule tervitamisega, kuraatoriekskursioonide ja ajaloorännakuga.

Alates 20. juunist on Tartu Laulupeomuuseumis (Jaama 14) avatud uus püsinäitus "Oma viisi hoides". Väljapaneku keskmes on teemad: millisena sündis laulupidu, kuidas see on säilitanud ning kasvatanud traditsioone ning kus on mängus olnud poliitika. Näituse koostajad: Kristiina Tael (Tartu Laulupeomuuseum), Karoliina Kalda (Tartu Ülikooli muuseum) ja Paula Põder (Tartu Ülikooli muuseum), kujundaja Kärt Einasto. 

Neljapäeval, 20. juunil kell 17 toimub uuel püsinäitusel esimene kuraatoriekskursioon. Näitust tutvustavad kuraatorid Kristiina Tael, Karoliina Kalda ja Paula Põder. Sissepääs muuseumipiletiga.

Reedel, 21. juunil kell 16 toimub Tartu Laulupeomuuseumi õuel Tartu laulupeo ajastukontsert "1869". Koos Tartu laulupeo peadirigendi Triin Kochi, lavastajate Anu Lambi, Karl Laumetsa ja Riina Roose ning sadade koorilauljate, dirigentide, solistide, saateansambli ja kontsertmeistritega oleme 21. juunil astumas ajast aega, et mõelda ja tunda, mis oli see, mis meid möödunud aegadel eriliselt hoidis, kõnetas ja mõtlema pani. Laulupeo kõige esimestest eluaastatest (1869–1918) laulavad ajastukontserdi sellised laulukoorid: EMÜ Meeskoor Gaudeamus, dirigent Lauri Breede; Haaslava Meeskoor, dirigent Kalev Lindal;; Tartu Akadeemiline Meeskoor, dirigent Kuno Kerge; Nõo kiriku meesansambel, dirigent Margus Liiv; Tartu Üliõpilassegakoor, dirigent Küllike Joosing; Tartu Maarja Kirikukoor, dirigent Lilyan Kaiv. Kaastegev Väägvere Pasunakoor. Kontsert on tasuta.

Tartu laulupeo päeval, 22. juunil saabub Laulupeomuuseumi juurde laulupeotuli. Läbi Tartu linna liigub XXVII laulu- ja XX tantsupeo “Minu arm” tuli, millest sama päeva õhtul süüdatakse Tähtvere lauluväljakul Tartu laulupeo tuli. Kell 14.30-15.15 tervitame laulupeotuld Laulupeomuuseumis. Esinevad Puhkpilliorkester Tamme, Tartu Folklooriklubi Maatasa ja Laulupeomuuseumi segakoor. Sõna saavad Tartu Linnamuuseumi direktor Sirje Karis ja Tartu Laulupeomuuseumi kuraator Kristiina Tael. Kõik soovijad saavad külastada muuseumi uut püsinäitust 

Reedel, 28. juunil kell 17.00-18.30 korraldavad Laulupeomuuseum ja Tartu linna päev ajaloorännaku “I üldlaulupeo radadel”, mis algab Koidula ja Jannseni kuju juurest. Rännak viib kõndima paikadesse, mis on esimese peoga seotud. Rännak lõpeb muuseumis, kus on piletit lunastades võimalik osaleda muuseumi uut püsiekspositsiooni tutvustaval kuraatorituuril.

Lisainfo:
Kristiina Tael
Tartu Laulupeomuuseumi kuraator
[email protected]

Last changed 20.06.2019