Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

ERMi uurimisgrupp läheb vallutama Reguly mäetippu

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

(illustratiivne) ERKi ja ERMi ühisekspeditsioon Lapimaale Photo: Heiki Pärdi, 1978. ERM Fk 1868: 28

1 August / Augusti algul suundub ERMi uurimisrühm Handi-Mansimaale, et võtta osa Looduse ja Inimese Muuseumi (Hantõ-Mansiisk) poolt korraldatud ekspeditsioonist marsruudil Hantõ-Mansiisk – Sergino – Saranpaul – Reguly mägi ning jäädvustada ekspeditsiooni materjalid.

Uurimisreis Polaar-Uuralitesse toimub tänavuse rahvusvahelise põliskeelte aasta raames, millega 9. augustil tähistatakse rahvusvahelist põlisrahvaste päeva ning Ungari maadeavastaja ja soome-ugri uurija Antal Reguly 200. sünniaastapäeva. Reguly oli üks esimesi ungarlasi, kes läks otsima esivanemate kodu Venemaal ning aastatel 1843–1846 külastas peaaegu kõiki soome-ugri keelkonda kuuluvaid rahvaid, andes olulise panuse uurali põlisrahvaste ajaloo, kultuuri ning geograafia uurimisel. Esimesena märkis ta kaardile ka ühe Polaar-Uuralite tippudest kõrgusega 1711 meetrit, mis kannab tema nime. Hantõ-Mansiiski Looduse ja Inimese Muuseumi ekspeditsiooni eesmärk on tutvustada laiemalt soome-ugri uurimislugu ning populariseerida muuseumide rolli etniliste kultuuride uurimisel ja turismi arendamisel.

ERMi välitööd Jugra Handi-Mansi autonoomses ringkonnas toimuvad uurimisprojekti „Soome-ugri dialoogid: Nõukogude Eesti etnograafid hõimurahvaid uurimas (1944–1991)“ raames, mille ülesanne on vaadata ja intervjueerida inimesi ning paiku, kus toimusid ERMi välitööd/uurimisreisid 1970.–1980. aastatel. Omaaegsete uurimisreiside materjalid on säilitatud ERMi kogudes ning kasutusel soome-ugri püsinäitusel „Uurali kaja“. Välitööde eesmärk on jäädvustada kaasaegset handi-mansi elu ja pärandkultuuri.

Projekti toetab Hõimurahvaste programm (uurimisprojekt nr 843).

Lisainfo: Looduse ja Inimese Muuseumi kodulehekülg: http://www.ugramuseum.ru/segodnya_v_muzee/novosti/#news_1774

Reguly juubelist: https://fennougria.ee/ungari-tahistab-tanavu-keelemehe-antal-reguly-200-sunniaastapaeva/

Lisainfo: Svetlana Karm, ERMi teadur, [email protected], tel 736 3014

Last changed 01.08.2019