Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Kerly Ilves. Toit üle prahi

toit Photo: Kerly Ilves

17 December / Teisipäevast, 17. detsembrist on Tartu Linnaraamatukogu II ja III korrusel vaatamiseks Kerly Ilvese isikunäitus „Toit üle prahi”.

Autor eksponeerib suureformaadilisi digifotosid, mis võimaldab külastajal tutvuda päästetud täistaimse toiduga ning õhutada tarbijaid toitu päästma.

Toidujäätmete, sh toidu raiskamise ehk toidukao teema on maailmas ja ka Euroopas muutumas järjest aktuaalsemaks. Igal aastal tekib Eestis hinnanguliselt ligikaudu 46 000 tonni toidujäätmeid. Peale otsese ressursside raiskamise ja negatiivse keskkonnamõju tekitamise kaasnevad toidu raiskamisega ka märkimisväärsed kulud. Toidujäätmeid tekib toidutarneahela igal etapil alates esmatootmisest (põllumajandusest) kuni tarbimiseni. Arenenud riikides tekib toidujäätmeid koguseliselt kõige enam toidu lõpptarbimise etapil kodumajapidamistes ja toitlustusasutustes.

"Toit üle prahi" tutvustab Euroopas levinud toidupäästmisliikumist Foodsharingut, mis sai alguse 2012. aastal Saksamaal. Fotodel on kujutatud täistaimset tarbimiskõlbulikku toitu, mis tänu liikumisele päästetud sai. Tartus on sarnase tegevusega toimetamas Tartu Toidujagamine: https://www.facebook.com/foodsharingtartu

Näitus kutsub üles liituma ja kasutama Tartu Toidujagamise abi toidu raiskamise vähendamisel. Liikumise kaudu saavad eraisikud, kauplejad ja tootjad pakkuda või koguda toitu, mis muidu ära visataks. Tartu Toidujagamine päästab ja jagab ülejäänud toidu edasi. Sellise vabatahtliku tegevuse kaudu vähendatakse raisatava toidu hulka, hinnatakse juba kasutatud ressurssi ja pööratakse tähelepanu toidu raiskamisele. Toidujagamine soovib õhutada kaupluseid, restorane, eraisikuid ja kauplustekette jagama ülejäänud toitu, mis muidu läheks äraviskamisele. Toidujagamise peamine mõte on päästa toit, see juures pole oluline, kes seda tarbib. Iga toiduaine või toode, mis ära visatakse maksab ärile raha, toidujagamine on hea variant selle mitte täies mahus raiskamiseks.

Vahetult peale näituse avamist, 20. detsembril, kell 17.30 toimub raamatukogu IV korruse saalis toidupäästmisteemaline vestlus. Teemaga pikalt kursis olnud Marie Stalvel räägib oma kogemustest ja ilmselt on võimalik kõigil päästetud toitu kaasa võtta.

Kerly Ilves on vabakutseline fotograaf ja fotograafia-alaste kursuste korraldaja, kelle loomingulised teemad seonduvad kaduva jäädvustamise, pikemaajaliste protsesside kaudu tekkinud muudatuste ülesvõtmise, taaskasutuse ja väliseestluse temaatikaga.

"Toit üle prahi" on avatud Tartu Linnaraamatukogus (Kompanii 3/5) 17. detsembrist kuni 18. jaanuarini, hoone II ja III korrusel, E-R 9-20, L 10-16. NB! Pühade ajal on graafikus muudatusi, lähem info www.luts.ee

Lisainfo:
Kerly Ilves
[email protected]
www.kerlyilves.com

Last changed 30.12.2019