Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Fotokunstnik Diana Tamane raamatu „Flower Smuggler" esitlus

Tartu Kunstimuuseumi pressiteade

raamat

24 January / 30. jaanuaril kell 18.30 esitletakse Tartu Kunstimuuseumis, Raekoja plats 18 Fotokunstnik Diana Tamane raamatut „Flower Smuggler".

Esitluse raames vestleb kunstnikuga Tartu Kunstimaja kuraator Peeter Talvistu.

Diana Tamane raamat „Flower Smuggler" (kirjastus „APE“ Gent, Belgia) koondab kunstniku senise loomingu olulisemaid fotosarju mille peategelasteks on olnud kunstnik ise ning ta perekond. Veel Tartu Kõrgemas Kunstikoolis õppides loodud sarjaga „Perekonna album“ (2011) käivitatud loomingulises protsessis on Tamane pereliikmed sageli ka ise teoste loojate rollis, sest nende osatähtsus Tamane fotodes on märksa suurem kui pelk modelli töö. Küündides isegi sisuliste valikute ning otsese kaasautorluseni, kui Tamane teostab nende tellimustöid või kasutab pereliikmetelt saadud argifotosid. Sealjuures ei räägi perealbumi fotod, dokumendid ja isiklik kirjavahetus mida Tamane oma loomingus kasutab mitte ainult liigutavat autobiograafilist lugu, vaid moodustavad märksa suurema üldistusega portree lähiajaloo sündmuste poolt mõjutatud ühiskonnast ning fotograafia rollist argielus.  

Kunstniku lühibiograafia

Diana Tamane (Läti / Eesti 1986) sündis Riias, elab ja töötab Tartus. Keskendudes peaasjalikult fotokunstile, kasutab ta oma loomingus sageli ka videot, heli ja kirjalikke tekste ning leidobjekte.

Tamane on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli (BA) ja Sint-Lukase ülikoolis Brüsselis (MA) ning osales seejärel 2015—2016 Gentis, Belgias, Euroopa fotokunstnike seas üheks prestiižemas hinnatud järel-akadeemilises programmis HISK’is.

Ta töid on muuhulgas eksponeeritud ISSP galeriis Riias, Winterthur Fotomuuseumis (Šveits). 1. Riia Kaasaegse Kunsti Biennaalil RIBOCA, A Gentil Carioca galeriis (Rio de Janeiro, Brasiilia), S.M.A.K. Kaasaegse Kunsti Muuseumis (Gent, Belgia), Kathmandu Triennaalil (Nepaal), Kaasaegse Kunsti Keskuses Kim? (Riia), CCI Fabrikas’ (Moskva), Tallinna Fotokuu Fotomessil kus Tamanest sai 2017. aastal Outset Eesti rahvusvahelise muuseumi ostufondi laureaat ning loomulikult on Tamane töid korduvalt eksponeeritud ka Tartus Y-galeriis, Tartu Kunstimajas, Tartu Kunstimuuseumis ning mitmel pool mujal.

Kunstnik tänab: Eesti Kultuurkapitali, Tartu Kunstimaja ja kõiki kes osalesid raamatu ettetellimise kampaanias.

Last changed 24.01.2020