Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Tartu loodusmaja näitus “Kuues laine” tutvustab sel suvel liikide väljasuremise lugusid

Tartu Loodusmaja pressiteade

“Kuues laine” Photo: Tartu loodusmaja

2 June / Tartu loodusmajas ootab 2. juunist alates külalisi uhiuus näitus “Kuues laine”, mis tutvustab erinevaid elurikkuse vähenemise ja liikide väljasuremisega seotud teemasid, arutleb Antropotseeni olemuse üle ja otsib võimalusi, kuidas saaksime ise elukeskkonda hoida.

Väljapanekul käsitletakse teemasid nii looma kui ka taimeriigi liikide ja elupaikade hävinemise põhjustest, kliimamuutuste ja erinevate tööstusharude rollist sellest, samuti saab teada, kuidas tekivad invasiivsed võõrliigid. Näitusel räägitakse ka elurikkuse edulugudest – liigid, mille kaitsmisel on isendite arvukus tõusmas ja elupaigad taastumas. “Kuuenda laine” eesmärk on peegeldada loomaliikide kurbloolisi saatusi meie enda eduloo taustal ning aidata teadvustada, et need lood käivad paratamatult käsikäes ja on meie enda kirjutada.

Näitusel on 14 tekstistendi, mälestustahvlid kümnele väljasurnud liigile ning toetavad töölehed ja ristsõnad aktiivsematele külastajale. Näituse stendid ja töölehed on nii eesti kui ka vene keeles. Väljapanek “Kuues laine” sündis koostöös bioloogi ja looduskaitsja Rein Kuresooga, kes koostas tekstid ja on ka illustratsioonide autor. Rahaliselt toetas näitust SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Näituse sisuga saab tutvuda eraldi veebilehel, kust saab infot liikide kadumise ja seda mõjutavate keskkonnaprobleemide kohta ning lehelt saab ka häid nõuandeid,  kuidas enda igapäevaste valikutega elurikkuse säilimisele kaasa aidata – https://kuueslaine.tartuloodusmaja.ee/

Uuel kooliaastal on kavas korraldada kooliklassidele näituse rühmakülastusi ja 2021. aasta aprillist on näitus valmis asuma rännule koolidesse, loodusmajadesse, külastuskeskustesse ja teiste loodus- ja haridusasutuste juurde.

Suvel saab näitust vaadata Tartu loodusmajas, Lille 10 teisipäevast reedeni kell 10-18 ja laupäeviti kell 11-15. Näituse pilet 2€/3€.

Last changed 02.06.2020