Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

ERMis toimub rahvarõivaste uurija Aino Voolmaa mälestuskonverents

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

7 October / Homme, 8. oktoobril kl 12 toimub Eesti Rahva Muuseumis etnoloog Aino Voolmaa 100. sünniaastapäevale pühendatud mälestuskonverents. Samuti on avatud näitus rahvarõivauurija kirjavarast.

Neli kümnendit kestnud teadlasetee jooksul Eesti Rahva Muuseumis põlistas Aino Voolmaa (1920 – 2000) ennast Eesti kultuurilukku rahvarõiva uurija, propageerija ja autoriteetse nõustajana. Tükike tema elutööst on jäädvustunud nendes tuhandetes rahvarõivakostüümides, mida kannavad lauljad ja tantsijad meie suurtel pidudel.

Aino Voolmaa õpilane Reet Piiri: “Aino Voolmaa südameasjaks oli Eesti rahvarõiva saatus ajaloo tõmbetuultes. Tema seisis selle eest, vahel üsna sõjakaltki,  et säiliks rahvarõivakostüümi ajalooline tõepärasus. Tema tegude ja sõnade aluseks olid  põhjalikud uurimused ja sellest tulenevalt ka teadmised.“ Aino Voolmaa kogutud allikmaterjalid - ca 5000 lehekülge välitööde materjale ERMi etnograafilises arhiivis (EA), fotod, kogutud esemed, leiavad siiani rohket kasutamist uurijate poolt.  ERMi raamatukogus on avatud näitus Aino Voolmaa kirjavarast ning ERMi blogis avaldasime artikli, mis põhineb Voolmaa välitööde päevikutele ja täis põnevat pilguheitu 20.sajandi keskpaiga elusse.

Mälestuspäeva konverents 8.oktoobril ERMis keskendub Aino Voolmaa teadlaseteele ja pärandile. Konverentsil teeb Ellen Värv ettekande teemal „Aino Voolmaa pärand Eesti Rahva Muuseumis“, Reet Piiri annab ülevaate Aino Voolmaa rahvarõivaraamatu sünniloost ning Age Raudsepp näitab Aino Voolmaad kui rahvarõivaste nõustajat. Konverents, kuhu kõik huvilised oodatud ka osalema, toimub Jakob Hurda saalis ning ettekanded salvestatakse ka järelvaatamiseks.

Mälestuskonverents on ka üheks ürituseks oktoobris toimuva hõimukuu programmis.

Lisainfo:
Reet Piiri
Eesti Rahva Muuseumi kuraator
736 3057

Last changed 07.10.2020