Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Koroonakevad 2020 – mida inimesed meenutavad?

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

plakat eriolukorra ajal Photo: Andriela Rääbis

12 November / Eesti Rahva Muuseum kutsub igal aastal eestimaalasi ja ka piiri taga elavaid eestlasi saatma oma lugusid, fotosid, videoid ja esemeid erinevatel teemadel.

Käesoleva aasta üheks teemaks sai, küll tagantjärele, „Koroonakevad 2020“.

Taasiseseisvunud Eestis polnud kunagi varem kehtestatud eriolukorda. Ilmselt ei mäletanud suur hulk inimesi ka aega, mil oleks ülemaailmselt sedavõrd kardetud üht nakkushaigust. Oli selge, et käes on ajalooline hetk, mida tuleb kohe jäädvustama hakata. Peale ERMi asusid koroonateemalist pärimust koguma veel näiteks Eesti Kirjandusmuuseum ja Eesti Tervishoiumuuseum, samuti Delfi uudisteportaal.

Teema osutus populaarseks, ERMi saabus 63 mitmesuguses vormis kaastööd. Esimene töö laaditi „Rahvalugude“ veebiportaali üles juba 18. märtsil, seega napilt nädal pärast eriolukorra algust. Peale tekstide saadeti muuseumile üle 300 foto.

Eesti Rahva Muuseumi teadur-kuraator Kristel Rattus tõdeb, et enamik töid pärines inimestelt, kes olid eriolukorra tõttu sunnitud jääma kodusele režiimile: „Väga vähe kirjutasid oma kogemusest eesliinitöötajad – arstid-õed, poemüüjad, kaitseliitlased jt vabatahtlikud abilised. Oli vaid üks dokumenteerivas stiilis ülevaade Saaremaa valla kriisistaabi tegevusest. Mõneti üllatuslikult puudusid koroonat põdenute kogemuslood“.

Mis saadetud töödes kõlama jäi? Sellest saavad kõik huvilised lugeda ERMi uuest blogipostitusest „Koroonakevad 2020“

Kahjuks on selle talve hakulgi teema taas aktuaalne ja nii jätkab ka Eesti Rahva Muuseum koroona-teemaliste lugude kogumist. Mida ja kuidas talletada ning kuhu info saata, vaata lähemalt ERMi kodulehelt.

Last changed 12.11.2020