Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Oskar Lutsu majamuuseumi plangul avati uus näitus „Eesti maastikud“ 

"Eesti maastikud" Photo: "Eesti maastikud"

26 February / Näitusel „Eesti maastikud“ kohtuvad Oskar Lutsu teostest leitud, peaaegu sada aastat tagasi kirja pandud looduspildid ja tänaste fotograafiahuviliste loodusesõprade kaamerasilmaga tabatud hetked. 

Oskar Lutsu õige paljude teoste pealkirjad on seotud looduse või loodusnähtustega – „Kevade“, „Suvi“, „Sügis“, „Läbi tuule ja vee“, „Soo“, „Sootuluke“, „Iiling“, „Talvised teed“, „Kuldsete lehtede all“ ja veel mitmed teised.

Pelgalt pealkirjade põhjal võiks oletada, et kirjanik aina loodusest kirjutabki. Kuid siiski on loodus kirjanikule pigem vahendiks, et kirjeldada oma tegelaste hingeseisundeid. Erinevate teoste minategelased võivad ootamatult vajuda sohu või rappuda tundetulvas kui põlispuud tuuleiilides, soovida õnnest tõusta lendu kui lind või peita enda murede eest talveunne.

Tänaselegi inimesele pole võõrad need tunded, mis Oskar Luts oma raamatutegelastele omistas. Ja suur on see rõõm, kui leiad, et tunnet, mis sind looduses viibides valdas ja hetke, mis sai kaamerasse püütud, on armastatud kirjanik kunagi oma sõnadega juba kirjeldanud. 

„Eesti maastikud“ on 8 meetrit pikk Riia tänava ääres paiknev näitus, mida on võimalik vaadata turvaliselt, võõraste inimestega kokku puutumata.

EESTI MAASTIKUD
Kirjeldanud Oskar Luts.
Pildistanud Ethel Kings, Mihkel Väljaots, Meeli Väljaots.
Kujundanud Joonas Õunapuu.

Lisainfo: kuraator Meeli Väljaots, [email protected]

Last changed 26.02.2021