Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: linnaplaneerimine
Teema: linnaplaneerimine

Tere.
Olen olnud Tartu linna elanik 13 aastat. Hetkel küll teatud põhjustel Tartu elanike registrisse kantud pole, kuid elan siin põhikohaga.

Ei saaks seda otseselt probleemiks liigitada, pigem on tegu ettepanekuga, millele olen pikalt mõelnud.

Töötades ajalooõpetajana, jääb mulle silma, et suur osa ajaloolisi kohti on Tartus puudulikult esitletud, mis jätab kasutamata Tartu linna turismipotentsiaali.Eriti puudutab see jalakäijate tuiksoont, Küüni tänavat. Mitmete teiste Euroopa linnade eeskujul, kus linnad on sõjas oluliselt pommitada saanud, võiks Tartus märkida korralike kaasaegsete valgustatud tabloodega ära olulised enne suuri sõdasid kesklinnas olnud rajatised. Küüni tänaval võiksid ära märkimist saada nii tänav enne süda üldiselt kui ka keskaegne linnamüür ja kino Apollo. Samamoodi peaks olema infotahvel ülejõe pargis ja endise Kivisilla juures (mis seal varem oli).

See ei ole väga suurt raha nõudev, aga annab turistidele lisaaega linnas liikudes. Praegu on võimalik kesklinnast kiirelt läbi joosta, vaadates Toomemäge, ülikooli, Jaani kirikut ja Raekoja platsi. Iga kulutatud lisaminut aga suurendab aega, mida turistid linnas veedavad ja seega ka kulutatud raha hulka (majanduslikust aspektist). Puhtkultuuriliselt oleks see ka ajaloo osas aus.

Lisaks on Küüni tänaval tänava all keskaegsed varemed, mis oleks tore, kui saaksid kenasti läbi klaasi linlastele ja turistidele eksponeeritud. See, et nad maa all on, on potentsiaali raiskamine ja oleks tore kingitus Eesti vanima linna väärikaks esitlemiseks.

Kindlasti on selle taga mingid põhjused (tõenäoliselt rahalised), aga tegu ei tohiks olla üle mõistuse kalli ettevõtmisega, mis toob kasu tagasi.

Jään vastust ootama,
Indrek,
Tartu linna kodanik.

Esitaja: I. N.
Esitatud: 12.09.2018

Vastus

Tere!

Täname märkamise ja sekkumise eest - hea linnakeskkond sünnibki läbi paljude osapoolte panuse.

Tartul on tõesti huvitav linnaehituslik ajalugu, mida on linnaruumis siin-seal ka tähistatud (hoonestusjooned Rüütli tänaval, linnamüüri asukoha rõhutamine ning endise kaubahoovi ja Apollo kino asukohtade markeerimine Küüni tänavasillituses). Võimalusi sellisteks sekkumisteks on, nagu ka mainite, väga erinevaid.

Oleme praegu linnale välja töötamas uut viidasüsteemi, millega lisatakse tänavatele täiendavaid suunavaid ja selgitavaid materjale. Valminud ja tegemisel on Toomemäe infotahvlid, mis tõstavad esile sealseid tähtobjekte ja selgitavad erinevate ajaperioodide möödumist Toomel.

Lugupidamisega

Vastaja: Anna-Liisa Unt
arhitektuuri ja ehituse osakond
arhitektuuri- ja linnakujundusteenistus
arhitekt
Vastatud: 27.09.2018