Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: muu
Teema: Kleebised linnaruumis

Tere

Kas Tartu linnavalitsus aktsepteerib kleebiste kleepimist tänavavalgustuspostidele, prügikastidele, alajaamadele, vihmaveetorudele jms? Kui jah, siis millistel kaalutlustel selline otsus on vastu võetud?

Küsin, kuna Tartu linnavalitsus on 2018. a toetanud Stencibility tänavakunsti festivali korraldamist 7000 euroga. Festivali üheks osaks oli kleepsunäitus "SLÄP!", kuhu saadeti korraldajatele tuhandeid kleepse. Suur osa kleepsudest eksponeeriti näitusel ning osa jagati hiljem näitusel osalejatele laiali. Aga mida tehti kleebistega, mida näitusel ei eksponeeritud ja osalejatele laiali ei jagatud? Ilmselt ei ole tegemist kokkusattumusega, et peale festivali oli linna vahel tänavavalgustuspostidel, elektrikappidel jm näha tunduvalt rohkem kleebiseid kui enne. Võta nüüd kinni, kas selle taga olid korraldajad isiklikult või näitusel osalejad, aga selge on see, et kleepsunäituse mõju on linnapilti edasi kandunud ning see pilt ei ole ilus. Suvaliselt kleebitud kleepsud siin-seal oma teema promomiseks ei ole kindlasti see, mis minu kui linnakodaniku jaoks linnapilti atraktiivsemaks muudab. Pigem riivab see silma. Ilmastikuolud teevad ka oma töö ning lõpuks jäävad nendest kleepsudest järgi vaid inetud käkid. Kui linnavalitsus on piiranud reklaamide paigaldamist plankudele, aedadele, seintele, siis ei tohiks ka kleebised erand olla, sest kaootiline kleepiste kleepimine risustab samuti linnapilti.

Kas linnavalitsusel on plaanis tänavavalgustuspostid, elektrikapid jm puhastada ning mida on kavas tulevikus ette võtta, et sellist risustamist vältida? Selge on ju see, et kus on, sinna tuleb juurde.

Lugupidamisega
Getter

Esitaja: P. G.
Esitatud: 04.01.2019

Vastus

Tere!

Ei, Tartu linnavalitsus ei aktsepteeri seda, aga keelata ning kontrollida kleebiste kleepimist pinkidel, prügikastidele, elektrikilpidele, tänavavalgustuspostidele ning vihmaveetorudele on pea et võimatu.
Tänavaruumi pinke ja prügikaste hoiavad lepingupartnerid lepinguliste tööde käigus jooksvalt puhtad - kui kooskõlastamata kleepsud ilmuvad, on kohustus need eemaldada ning seda ka tehakse. Tänavavalgustuspostidelt neid ei eemaldata. On ette tulnud, et postidele on midagi soditud, siis see eemaldatakse. Elektrikilpide eest hoolitseb Elektrilevi OÜ. Väga suur osa vihmaveetorusid, millel on kleebised, asuvad eramaal ning nende puhastamine või mitte puhastamine kleepsudest on omanike enda teha.

Kindlasti ei ole ühel kleepsunäitusel nii suurt mõju, et see linnapilti kuidagi nähtavalt muutnud või risustanud oleks. Kleeps on üsna ajutine, need ilmuvad järsku ning järgmine hetk on need maha pestud või kistud. Üks hetk neid on rohkem ning siis jälle vähem.

Lugupidamisega

Vastaja: Kristin Kägu
arhitektuuri ja ehituse osakond
arhitektuuri- ja linnakujundusteenistus
linnakujunduse vanemspetsialist
[email protected]
Vastatud: 10.01.2019