Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: keskkond
Teema: Kajakad Tartu linnas.

Tere.Kas Tartu linnal on ka mingi plaan või mõtteid kuidas kajakaid linnast
eemale tõrjuda.Varsti on jälle märts kui merelinnud Tartut väisavad ja enne ei
lähe ära kui augustis.Paljudel linlastel on sel ajal magamata ööd kuna kajakatel on kogu aeg mingi asi ajada ja üsna valjusti ja kui pojad pesast koorunud ka ründavad inimesi.Oleks huvitav ka teada, linn tegeleb nende asjadega või aetakse ainult ümarat juttu et see on normaalne linnaametnike arvates. Aga neid saab iga aastaga aina rohkem, sel aastal oli 3 poega ühes pesas.Aitab ümarast jutust oleks aeg tegutseda.

Esitaja: E. M.
Esitatud: 03.10.2021

Vastus

Tere

Üheks põhjuseks, miks kajakas linna tuleb, on heade pesitsuspaikade rohkus. Kajakas pesitseb hea meelega kõrgete hoonete katustel. Katused on lindude jaoks kohad, kus keegi neid segamas ei käi ning toiduotsingutel mõned kilomeetrid ringi lennata ei ole samuti kuigi suur probleem.
Selleks, et kajakad katusele pesa ei teeks, peab iga majaomanik või korteriühistu ise oma maja katust korras hoidma. Kõik katusele kogunev risu, oksad ja samblahunnikud tuleb koheselt koristada. Kindlasti tuleb katus üle vaadata kevadel ning ka suve jooksul korduvalt. Katustele võib paigaldada erinevaid linde peletavaid vahendeid. Hästi sobivad fooliumiribad või värvilised lindid. Ka suured ümmargused kollase ja mustaga värvitud kettad sobivad.
Kui kajakas on aga siiski katusele pesa teinud ning munad munenud, ei tohi teda enam segada. Pesitseva linnu häirimine on seadusega keelatud!

Lugupidamisega


Vastaja: Kaimar Kütt
linnamajanduse osakond
haljastus- ja puhastusteenistus
linnapuhastuse peaspetsialist
[email protected]
Vastatud: 18.10.2021