Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: transport
Teema: Rendirattad ja liiklusohutus

Tere!

Mida kavatseb linn ette võtta selleks, et rendiratastega sõitjad järgivad liikluseeskirju ja tagatud oleks jalakäijate ohutus?
Ei möödu praktiliselt päevagi, kui mööda kõnniteed kihutab mulle vastu mõni uljaspeast rattur, pööramata tähelepanu sellele, et kõrval kulgeb rattatee. Jalutan sageli oma väikeste lastega Hurda pargis, kuid korduvalt on olnud ohtlikke olukordi, kus rattur arvab, et võib meist mööduda ilma igasuguse külgvaheta, pannes ohtu nii minu kui ka minu lasteaiaealised lapsed. Lisaks näen sageli, kuidas inimesed sõidavad ühesuunalisel tänaval vastassuunas keset autoteed. Kui auto tuleb, üritavad paaniliselt kõnniteele trügida ja mõni õnnetu liikleja on selle tagajärjel isegi kukkunud.

Tartu arendab aktiivselt rattateid ja soodustab jalgratta kasutamist, kuid sealjuures ei tohi unustada jalakäijate ohutust.

Esitaja: G. K.
Esitatud: 06.10.2021

Vastus

Tere

Liiklusseadus ütleb: kui jalgrattaga sõiduteel, teepeenral või jalgrattarajal sõitmine on selle seisukorra või liiklusolude tõttu oluliselt raskendatud ja puudub ka jalgrattatee või jalgratta- ja jalgtee, tohib jalgrattaga sõita jalgteel ja kõnniteel.
Jalakäija vahetus läheduses peab rattur sõitma kiirusega, mis ei erine oluliselt jalakäija kiirusest ja mis võimaldab temast ohutult mööduda. Kahjuks osa rattureid ei tunne liiklusseadust või hindavad olukorda valesti.

Tartu linnavalitsus on koostöös transpordiametiga korraldanud näiteks jalgrattapäeva, kus õpetatakse õigeid sõiduvõtteid ja selgitatakse, kuidas peab jalgrattur liikluses asetsema jalakäija suhtes. Kindlasti on tulevikus veel koostööd, et parendada jalgratturite ja jalakäijate omavahelise ruumi mõistlikku jagamist.

Tartu linnatransport on rahvarohketes kohtades piiranud rattaringluse rataste võimsust, et need oleksid vähem erksad ja jalakäijatele ohutumad.
Koostöös politseiga soovime tõhustada järelevalvet, et jalakäijate ohutus oleks paremini tagatud. Kohtumine on planeeritud lähiaega.

Lugupidamisega

Vastaja: Roman Meeksa
juhataja
Tartu Linnatransport
[email protected]
Vastatud: 25.10.2021