Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: linnaplaneerimine
Teema: Kaugküttega liitumise hing Karlovas

Meie maja soovib Karlovas liituda kaugküttega.
Aasta tagasi asja ajama hakates (projektid, KIK-i toetused jne), oli Tolstoi tänaval krundi piirini trassi vedamise hinnang Grenil u 2000€ + KM (summa sõltus liituvate majade arvust). Sügisel asjaga konkreetsemaks minnes on hind järjest kasvanud ning sellega ka huviliste hulk vähenenud. Hetkel ongi sisuliselt jäänud meie maja ja hinnaks on praegu 55 000€ + KM. Kuna liitumisega kaasnevad ka muud kulud (kinnistusisene trass, küttesõlm, majasisene torude ja radiaatorite paigaldamine - suurusjärk 80000 + KM aga sellel osal on KIK-i toetus), siis on hetkel projekt meile ülejõu käiv.
Arvestades tüüpilisi Karlova kortermajade suurusi siis on kaugküttega liitumise hinnad paljudel juhtudel korteri kohta väga kõrged.
Kas Tartu linnal on plaan, kuidas tagant lükata Karlova linnaosas kaugkütte laiemat kasutusele võttu nii, et see oleks liitujatele taskukohasem? Nt. plaan linna või toetuste rahadega kaugkütte trasside välja ehitamiseks Karlovas?
Tolstoi tänaval oleks liitumisest huvitatud veel vähemalt 5 maja kui see oleks taskukohasem.

Esitaja: H. L.
Esitatud: 09.01.2023

Vastus

Tere

Karlova ja Supilinna piirkondade kaugküttele üleviimine on võimalik järkjärguliselt ning nii on see ka toetava tegevusena kirjeldatud Tartu energia- ja kliimakavas.

Linn osaleb praegu projektis "Life IP Buildest - Renoveerimise maraton Eestis", nii eramu kui kortermajade energiasäästlikumaks renoveerimisega. Kortermajade osas on eesmärgiks võetud ühe kompaktse näidispiirkonna renoveerimine Annelinnas.

Kuigi praegu pole avatud ühtegi linna toetusmeedet kaugkütte tänavatorustike ehitamiseks tasub jooksvalt hoida silm peal linna, keskkonnainvesteeringute keskuse ja Tartu Energiaagentuuri kodulehel. Uus rahastusperiood võib endaga kaasa tuua ka uusi toetusmeetmeid.

Lugupidamisega

Vastaja: Liisa Unt
linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond
inseneriteenistus
peaspetsialist
[email protected]
Vastatud: 20.01.2023