Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Küsimus

Küsimus

Valdkond: tänavavalgustus
Teema: Tänavavalgustuse kustutamine koolimineku ajal

Kes on see tarkpea, kes kustutab või on lasknud programmeerida automaatkustutuse tänavavalgustusele Tartus novembris kl 7:35 - jumala pimedal ajal, kui kõik lapsed lähevad parajasti kooli?

Esitaja: S. R.
Esitatud: 15.11.2017

Vastus

Tere!

Täname Teid teate eest. Tartus on hetke seisuga 183 tänavavalgustuse juhtimiskilpi, millest 90% on tsentraalsel juhtimisel. Juhtimiskilbid saavad käskluse lülituse tegemiseks arvutiprogrammilt. Arvutiprogramm teeb otsuse, millal on õige aeg valgustus sisse või välja lülitada luksmeetrite näitude kombinatsiooni järgi. Need luksmeetrid asuvad Tartu kesklinnas hoone katusel, et ei tekiks kõrvalisi mõjutamisi muude valgusallikate poolt. Töös on kolm luksmeetrit, et tagada lülitamiseks õige väärtus. Lülitamise käsklus teostub ainult juhul, kui kolmest luksmeetrist vähemalt kahel on lülitust lubav väärtus. Tartu linnas on kehtestatud järgmised väärtused:
1) peatänavatel valgustuse sisse lülitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit langeb alla 20 luxi;
2) peatänavatel valgustuse välja lülitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit tõuseb üle 22 luxi;
3) kõrvaltänavatel valgustuse sisse lülitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit langeb alla 17 luxi;
4) kõrvaltänavatel valgustuse välja lülitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit tõuseb üle 20 luxi;
5) parkides valgustuse sisse lüitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit langeb alla 25 luxi;
6) parkides valgustuse välja lülitamine toimub siis, kui luksmeetrite näit tõuseb üle 25 luxi.
Kuna Tartu linn ei ole oma territooriumilt väga suur, siis ilmastiku muutused erinevates linnaosades ei tohiks väga suuri kõrvalekaldeid põhjustada. Üejäänud 10% tänavavalgustuse juhtimiskilpidest on astrokella juhtimisel. Osad kilbikontrollerid on juba amortiseerunud ja vajavad väljavahetamist (tellimus on juba tehtud). Osad kilbid pole veel saanudki kilbikontrollerit (samuti tellimus teostatud). Osadel kilbikontrolleritel on sideühenduste probleemid. Ka nende kallal töötatakse (otsitakse sidehäirete põhjustajat). Arstrokellade puhul võib tekkida ajaline nihe, seoses sellega et kellaaeg aja jooksul muutub võrreldes õige kellaajaga. Meie hooldusmeeskond kontrollib kilpide hoolduse korral ka kellaaja õigsust. Sellegi poolest võib ette tulla nii kella rikkeid kui ka seda, et kella aeg on valeks muutunud. Selliste rikete kiireimaks lahendamiseks on meil abiks alati olnud ka linnakodanike vihjed. Kui on olemas konkreetne koht, siis saab hooldemeeskonna koheselt probleemi lahendama saata. Vastasel korral tehakse kilpide läbivaatust regulaarsete valgusallikate vahetamise käigus. Mis puudutab luksmeetri näitude järgi toimuvat lülitamist, siis saame ka üle vaadata luksmeetrite väärtused.
Täname teid tähelepanu juhtimase eest. Oleksime tänulikud ka selle info eest, et kas esitatud teates pidasite silmas kogu linna tänavavalgustuse sisse-, väljalülitamise aegasid, või on Teil mingi konkreetne koht?

Lugupidamisega

Vastaja: Andrus Reinmann
linnamajanduse osakond
teedeteenistus
tänavavalgustuse peaspetsialist
[email protected]
Vastatud: 17.11.2017