Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Küsimus

Küsimus

Valdkond: haridus
Teema: Koolide renoveerimine - võimalus vältimaks talumatut kuumust klassis

Olen õpetajana väga rõõmus selle üle, et Tartu linn on endale eesmärgiks võtnud iga aasta üks kool korralikult renoveerida.

Töötan samasuguse nõukogudeaegse tüüpprojekti järgi tehtud koolis, nagu on Annelinna Gümnaasium (mis nüüd järgmisena remonti läheb). Meie koolis on remont tehtud.

On üks väga suur probleem - mu klassis on kuumemate ilmadega väga raske tundi läbi viia. Suured aknad ning hea soojuspidavus muudavad klassi kasvuhooneks. Rulood on muidugi alati all - blokeerimaks otsest päikesevalgust - kuid siis ei teki läbi akna tuuleringlust. Tõesti - talumatult kuum.

Miks mitte kasutada sama süsteemi, mida kasutavad nt hispaanlased või sakslased? St et akna ees - väljas - on alumiiniumruloo või mingi muu reguleeritav viis, et otsese päiksevalguse/kuumuse eest klassi kaitsta. Kasvõi seesama viis, mida Raatuse kooli mõndadel akendel kasutatakse. Lihtne ja võrdlemisi odav viis, kuidas õpilaste/õpetajate elu märkimisväärselt mugavamaks teha.

Vaatasin Annelinna Gümnaasiumi tulevikuilme piltidelt, et seal ei paista olevat sellega arvestatud. Eesti ei ole lõunamaa, kuid palun arvestada, et septembris/mais on päris tihti nii palav päiksepoolsetes klassides, et reaalne õppetöö on välistatud.

Kliimaseade töötaks muidugi ka - kuid kas ei oleks lihtsam, keskkonnasõbralikum ning pikemas perspektiivis kindlasti ka odavam lahendus niiviisi ehitada? See tundub nii lihtne lahendus, et mulle tundub, et ma olen midagi kahe silma vahele jätnud. Nende renoveeringute üle otsustavad ju ometi professionaalid. Olen Hispaanias elanud ning tean, kui hästi see lihtne süsteem töötab.

Esitaja: J. H.
Esitatud: 06.06.2019

Vastus

Tere!

Aitäh asjaliku ettepaneku eest, mille edastasin ka linnavarade osakonnale, kes linnale kuuluvate koolihoonete renoveerimisega otseselt tegeleb. Tegelikult ongi nii, et Teie pakutud lahendust on linn kasutanud juba päris mitmetel haridusasutuste hoonetel ja kavatseb seda kasutada ka tulevikus renoveeritavate hoonete puhul. Sarnaselt Raatuse kooli lahendusele on ka kohe valmivas Variku koolis ja rekonstrueeritavas Annelinna gümnaasiumis lõunapoolsetel fassaadidel kasutatud akende ees elektriliselt juhitavaid päikesekaitse lamelle.

Lugupidamisega

Vastaja: Riho Raave
haridusosakond
juhataja
[email protected]
Vastatud: 10.06.2019