Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Küsimus

Küsimus

Valdkond: keskkond
Teema: Kajakad Tartu linnaruumis.

Tere.
Mulle teeb muret järjest suurenev kajakate populatsioon Tartu linna maja katustel.
Aprilli keskpaigast kuni Augusti lõpuni ei anna kajakad asu ei ööl ei päeval.Maja sai
renoveeritud värvitud fassaad ja aknad vahetatud,kuid seda ilu ei olnud kauaks pea
kohe peale tellingute eemaldamist olid maja seinad nii öelda täis situtud.Ööselgi
ei saa korralikult välja puhata kuna kajakatel on kogu aeg mingi probleem üleval
kisavad 24/7 .Kui siia juurde veel lisada et me ei tea mis Caronaga kevadeks
saab ja kui inimesed peavad olema enese isolatsioonis siis võiks järgmisel aastal ilma kajaka kisata.Arutame siin liiklus müra üle aga minu arvates ületab kajakate kisa
selle kordades.

Esitaja: E. M.
Esitatud: 29.10.2020

Vastus

Tere

Võimalusi linnalindude arvukuse piiramisel on vähe. Kajakad ei ole Eestis kaitsealused liigid ja kuuluvad jahiulukite hulka.
Linnakeskkonnas elamine ei tähenda õigustatud ootust looduslike liikide puudumiseks linnas, vaid linnakeskkonda loetakse pigem seda paremaks (kvaliteetsemaks), mida enam on seal esindatud looduslikud liigid ja kooslused.
Kolooniatena pesitsevate linnalindude probleem on olnud aktuaalne juba aastakümneid nii Eestis kui ka mujal maailmas. Kahjuks ei ole head ning toimivat, sealhulgas ka eetiliselt aktsepteeritavat lahendit sellele probleemile teadaolevalt kuskil leitud.
Inimeste linnastumise kasvuga on süvenevad ka konfliktid linnalindude ja inimeste vahel. Kuna asulates ja linnades ei ole turvalisuse kaalutlustel jahipidamine lubatud, siis jahipidamisega lindude arvukust linnas reguleerida ei saa. Kuna kajakate puhul on tegemist inimkaaslejate liikidega, siis ei ole võimalik neid linnaruumist välja tõrjuda. Vastavaid katseid on tehtud kogu maailmas väga erinevate meetoditega, sealhulgas ka Tartus, nende tõrjumine on väga keeruline.
Kajakate arvukus on Eestis tervikuna vaid mõõdukalt tõusnud, mistõttu Eestis kajakate ohjamiskava koostatud ei ole ja selle koostamine lähitulevikus on samuti ebatõenäoline. Tuleb nõustuda Keskkonnaameti tõdemusega, et kõige efektiivsemaks probleemi lahenduseks on inimese kohanemine linnastumisega kaasnevate keskkonnamuutustega, sealhulgas ka linnalindudega.
Kinnistu omanikul on võimalik kasutada erinevaid linnupeletus lahendusi, näiteks paigaldada linnusiil kohta, kus linnud regulaarselt paiknevad.

Lugupidamisega

Vastaja: Ardo Adoberg
linnamajanduse osakond
haljastus- ja puhastusteenistus
arborist
[email protected]
Vastatud: 10.11.2020