Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Tartu Valgusküla pühadekava on täis maagilisi ettevõtmisi

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

suudlevate tudengite skulptuur Фото: Ahto Sooaru

27 ноября / Sel pühapäeval, 1. detsembril kell 17 süttivad Tartu raekoja platsi jõulutuled ja avatakse Valgusküla.

Poolteist kuud tegutseva jõuluküla tipphetked on advendiküünalde süütamised igal pühapäeval, ligi tuhande osavõtjaga tantsupäev ning kuulsad jõuluvanade talimängud.

Kõigil neljal advendipühapäeval kohtuvad küünlasüütamise tseremooniatel raekoja platsil Kerttu Kruusla videokujundused Karolin Tamme valgusmängu ning Judith Partsi heliloominguga. Lavastaja Jaanika Tammaru (teater Must Kast) kirjeldab vaatemängu kui pimedas ootusärevuses süttivat võlumaailma: „Talvine pidulik kargus kohtumas millegi hella ja maagilisega, ürgsed mustrid ja maastikud kohtumas lihtsa lapselikkusega. Sel aastal olen kokku kutsunud oma unistuste meeskonna, et jagada seda pimeda aja maagilist tunnet läbi audiovisuaalse kogemuse – helgus, valgus, üllatus!“

Advendiküünalde süütamine koos valgusmänguga toimub igal pühapäeval ehk 1., 8., 15. ja 22. detsembril kell 17. Esimesel advendipühapäeval tervitavad linlasi Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Peetri koguduse õpetaja praost Ants Tooming.

Lisaks aitab jõulutunnet luua igal reedel, laupäeva ja pühapäeva õhtul raekoja platsi kahe maja fassaadile ilmuv videoprojektsioon. Suudlevate Tudengite purskkaevu riietab jõuluvalgusesse installatsioonikunstnik Elo Liiv.

Teisel advendipühapäeval, 8. detsembril peetakse raekoja platsil taas jõuluvanade talimänge. Tegemist on toaskopitamise ja telefoni näppimise vastase ristikäiguga ja – nalja peab ka saama! Stardijoonele on lubanud tulla Vanemuise teatri ja ERMi pered ning olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi oma perekonnaga. Võistlust kommenteerib legendaarne spordihääl Marko Kaljuveer. Jõuluvanade talimängud algavad raekoja platsil pühapäeval, 8. detsembril kell 15.30.

Valgusküla vaieldamatult rahvarohkeim ettevõtmine on Tartu talvine tantsupäev, mis toob raekoja platsi munakividele kokku 800 tantsijat Eestist ja Lätist – kokku saavad pärimus ja värvilised triibuseelikud, külm talv, punased põsed ning elav muusika. Viimase eest hoolitsevad Tiit Kikas ja Cätlin Mägi. Seekordne repertuaar koosneb tantsijate lemmiktantsudest ning mõistagi on ka publik oodatud kaasa tantsima. Tantsuetendus „Rahva Tantsud“ algab raekoja platsil laupäeval, 14. detsembril kell 13.

Valguskülas avatakse tänavu ka jõulukanala, mille asukad jõuavad kohale 2. detsembril. Kanadele tagatakse nende klaaspaviljonis turvaline keskkond ja nende elutingimused on loodud Eesti Maaülikooli spetsialistide nõuandeid järgides.

Valgusküla ja Tartu jõuluaja programmi näeb siin: https://joululinntartu.ee/kogu-programm/

Tartu Valgusküla on avatud 1. detsembrist kuni 10. jaanuarini – see on tänavu kõige kauem tegutsev suure kultuuriprogrammiga jõulumaa Eestis. Kujunduslahendus koosneb 19 suuremast ja pisemast klaaspaviljonist, mis inimesi pühade ajal õue ja linnasüdamesse uudistama ootavad.

Lisainfo:

Maris Peebo

Tartu Linnavalitsuse kultuuriosakond
Tiigi Seltsimaja
Jõululinn Tartu 2019/2020 korraldaja
506 8770

Последнее изменение 03.12.2019