Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Reedel esitletakse Tartu Linnamuuseumis Anu Raua vaipa "Tartu rahu"

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

vaiba ülespanek Фото: Indrek Mustimets

29 января / Reedel esitletakse Tartu Linnamuuseumis näituse avamisel vaibakunstnik Anu Raua Tartu rahu 100. aastapäevaks valminud seinavaipa, mis jääb ehtima linnamuuseumi Tartu rahu tuba.

Vaip valmis Tartu linna tellimusel. Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul soovis linn olulist ajaloohetke jäädvustada ka kunsti kaudu. "Tartu rahu tähenduse mõjusaks jäädvustamiseks olnuks kümneid võimalusi, kuid Eesti lõngadest kootud vaibas on omaette väärtus ja hingestatus. Anu Raua vaipadesse on aastakümnete jooksul kootud Eesti riigi ja rahva lugu," ütles linnapea.
 
Eesti üks tuntumaid vaibakunstnikke Anu Raud peab valminud "Tartu rahu" vaipa oma seniloodud töödest üheks keerukamaks. „Arvan, et Tartu rahu teema vaibaks mõelda ja kududa oli minu elu keerulisem ülesanne. Samas ahvatlev ja pinget pakkuv. Pika mõtlemise, proovimise ja katsetamise järel sai vaibale pidulik valge ja lumine talveilm. Taamal Eestimaa, sümboliteks väikesed talumajad koos taevasse tõusvate valgete korstnasuitsudega, täielik Maarjamaa tuulevaikus. Lepingu allakirjutamisest ja seal viibinud inimestest räägivad rohked detailid ja sümbolid,“ kirjeldas vaibakunstnik.
Anu Raud lisas, et inspiratsiooni vaiba ideeks sai ta ka peapiiskop Urmas Viilmalt, kes läkitas talle oma ametisse pühitsemise jutluse ja foto Tartu rahulepingu allakirjutamisest.
 
Anu Raud ja vaibakudujad Merike Lond, Eva Maaten ja Reita Taalmaa kudusid Tartu rahu vaipa Heimtalis Kääriku talus neli kuud.
 
Tartu linnavalitsuse nõunik, vaiba tellimise idee algataja Indrek Mustimets rõõmustas, et koostöö vaibakunstnikuga õnnestus ja et Eestile niivõrd oluline teema jõudis ka kunsti kaudu oma kodulinna Tartu rahu tähendusi jagama. "Selle vaiba ees seistes leiab igaüks iseenda, Eesti ja Tartu rahu. “
 
Anu Raua „Tartu rahu“ vaipa saavad huvilised vaadata alates 1. veebruarist Tartu linnamuuseumi Tartu rahu toas.  

Tartu Linnamuuseumis avatav näitus "Tartu ja rahu" tutvustab Tartu rahulepingu saamislugu ning linna rolli rahukõnelustel. Rändnäitust saab linnamuuseumis vaadata 1. veebruarist kuni 16. veebruarini. Sissepääs muuseumipiletiga. 

Eesti avalikkus ja Tartu linn tähistavad Tartu rahulepingu sõlmimise aastapäeva 29. jaanuarist – 2. veebruarini paljude üritustega. Rohkem infot www.tartu.ee/et/tarturahu100.
 

Helle Tolmoff

avalike suhete osakond
kommunikatsioonispetsialist

Tel: 736 1336
Mob: 529 4297

Последнее изменение 29.01.2020