Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

TÜ botaanikaaias avati näitus tolmeldajatest

Tartu Ülikooli botaanikaaia pressiteade

urukimalane Фото: Villu Soon

28 июля / 24. juulist–20. septembrini saab Tartu Ülikooli botaanikaaias tutvuda Villu Soone fotonäitusega “Mesilaste mitmekesine maailm”.

Lisaks näitusele on botaanikaaias avatud tolmeldajate infotahvlid kasvuhoonetes ja botaanikaaia avamaal. Juunist on avatud ka botaanikaaia putukahotell.

Mesilased on ühed tuntumad ja olulisemad putukad. Kuigi inimesed kujutavad enamasti mesilasi väga hästi ette, on nende seas ometi ka võrdlemisi omapärase välimusega liike, kellest paljusid ei oskaks esmapilgul mesilasteks pidadagi.

“Tänu suurele liigilisele mitmekesisusele ja erinevatele eluviisidele suudavad mesilased tolmeldada väga mitmesuguseid õistaimi – just tolmeldamine on ka mesilaste pakutav olulisim teenus. Enamgi veel, mesilastest sõltuv elurikkus ei piirdu õistaimedega. Paljud liigid, ka mitmed mesilaste endi seast, elavad parasiitidena nende arvel,” sõnas fotode autor zooloogia teadur Villu Soon.

Fotonäitus tutvustab mesilaste mitmekesisust ja ka teisi putukaid, kes mesilastega lähemas suguluses on või kelle elutegevus mesilastest sõltub. Fotonäitus ei piirdu ainult fotode ja tekstidega. Avades näitusel QR-koodi, saab andmeportaalist eElurikkus teada, kus ja millal foto on tehtud või hoopis liigi kohta rohkem infot otsida. 

Villu Soon on pildistamise vastu huvi tundnud sama kaua, kui teda on huvitanud putukad. Kuid alles viimastel aastatel, mil ta on saanud kasutada kvaliteetsemat makrofotograafia varustust, on Villu saanud ühendada mõlemad huvid.

Et putukatega kohtumistele ja neist tehtud fotodele lisaväärtus luua, talletab autor kõik vaatlused koos täpsete leiuandmete ning fotodega Eesti elurikkust koondavasse andmebaasi. Nii on kõik fotod koos leiuandmetega leitavad eElurikkuse andmeportaalis, täiendades üksiti avalikult kättesaadavat liikide andmestikku ning pildimaterjali. 

Lisaks fotonäitusele saavad külastajad tutvuda tolmeldajate infotahvlitega botaanikaaia kasvuhoonetes ja avamaal. Tahvleid on kokku 21, millest kolm asuvad kasvuhoonetes, ülejäänud botaanikaaia avamaal.

Juuni kuus avati botaanikaaia avamaal ka putukahotell, mis kuulub samuti näituse juurde. Putukahotell pakub ennekõike pesaehitusvõimalusi erinevatele tolmeldajatele ning on mõeldud putukate liigirikkuse toetamiseks linnakeskkonnas. Infotahvlid tolmeldajate kohta ja putukahotell jäävad botaanikaaeda püsivalt.

Novembris 2020 avatakse Tartu Ülikooli loodusmuuseumis näitus tolmeldavatest putukatest ja nende olulisusest.

Näitus tolmeldajate fotodega jääb TÜ botaanikaaias avatuks 20. septembrini 2020 iga päev kell 10-17. Näituse külastamine botaanikaaia piletiga.

Projekti toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Lisainfo:
TÜ botaanikaaed
Tel 737 6180
www.botaanikaaed.ut.ee

Последнее изменение 28.07.2020