Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Aleksandri tänaval näeb uut seinamaalingut

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

Aleksandri 12 Фото: Silver Siilak

17 сентября / Sel nädalal valmis Tartus Aleksandri tänaval mastaapne kunstiteos – müstiline „Faun“.

Aleksandri 12 hoonet kaunistav maaling toob linnaruumi eesti kaasaegse kunsti tipptähe Mall Nukke loomingu.

Seinamaaling valmis osana SmartEnCity projektist ja on juba 14. projekti raames valminud kunstiteos.

Mall Nukke on tunnustatud Eesti kunstnik, kelle teoseid võib leida mitmetest kunstimuuseumidest ja -galeriidest nii Eestist kui ka välismaalt. Vastvalminud teose inspiratsioon pärineb Nukke 1992. aastal valminud joonistusest „Fauni mõtisklused“, mis on nüüd, 28 aastat hiljem, saanud uue näo ja hingamise.

Kunstniku sõnul on faunid mütoloogilised tegelased, iseseisvad ja salapärased, kelle tabamatu iseloom on sarnane Tartu vaimule. „See maal on filosoofiline teos, kus maine olend on hetkeks andunud igavikulisele. Tema mõtted on isekalt salajased, teistele teadmatud,“ avab Nukke teose taustalugu.

Ka majaelanik Eva sõnul on maal pilkupüüdev ja eriline: „Kui see valmis sai, vaatasin seda pikalt ja mõtlesin: kui kahju, et maja otsaseinal aknad on!“

Kuni 11. oktoobrini saab Tartus Mall Nukke loominguga tutvuda galeriis Art&Tonic näitusel „Iidolid ja peened vormid“.

Seinamaalingu valmimist kureeris Baltikumi ja Põhjamaade kaasaegse kunsti keskkonna NOAR.eu eestvedaja Andra Orn ning teostas Tartu kunstnik Edgar Tedresaar ja kunstnikerühmitus Piiritus.

Nutika linnaosa (SmartEnCity) projekti lahutamatuks osaks on kunst renoveeritavate majade fassaadidel või läheduses, et tõsta nutikad hruštšovkad ehk smartovkad linnapildis esile, elavdada linnaruumi ja suurendada projekti nähtavust. SmartEnCity projekti elluviimisel tekib Tartu kesklinna tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad on renoveeritud liginullenergiahooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, korteritesse paigaldatakse targa kodu lahendused.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini.

Rohkem infot valminud teose kohta Aleksandri 12 kuraatorilt Andra Ornilt, [email protected]; 5330 0122.

 

 

Helle Tolmoff

avalike suhete osakond
kommunikatsioonispetsialist

Tel: 736 1336
Mob: 529 4297

Последнее изменение 17.09.2020