Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

PÖFFi põhivõistlusprogrammis linastub Tartus filmitud „Erna on sõjas"

Tartu PÖFFi pressiteade

"Erna on sõjas” võtted Фото: Karl Anders Vaikla

23 октября / Üks 25 filmist, mis kandideerib PÖFFi peaauhinnale, on Taani-Eesti-Belgia koostööfilm „Erna on sõjas”. Esimese maailmasõja teemaline draama on suures osas üles võetud Tartus ja Tartumaal. 

„Erna on sõjas” jutustab Esimese maailmasõja sündmustest läbi ema pilgu. Pärast seda, kui Erna lihtsameelne poeg mobiliseeritakse esimesse maailmasõtta, maskeerub naine meheks, et pojale järgneda ja teda sõjakeerises kaitsta. Liigutav lugu jõulisest naisest ja vankumatust emaarmastusest.  Filmi peaosades on Berliini filmifestivalil parima naisnäitleja auhinnaga pärjatud taanlanna Trine Dyrholm ja Taani-Bondiks ristitud Ulrich Thomsen.

Tartus filmiti sõjadraamat möödunud aasta augustis ja septembris. Lõviosa filmist on üles võetud Eesti Ajalooarhiivi hoones, filmistuudioks kohandatud Kammivabrikus ning Kindralimäel. Filmivõtetega oli seotud suur hulk tartlasi. Ka filmi helilooja on tartlane Mihkel Zilmer. Tartu Loomemajanduskeskuse, mille alla kuuluvad Tartu Filmifond ja Tartu PÖFF,  juht Kristiina Reidolv meenutab võtteid sooja sõnaga:  „On hea meel, et sedavõrd suures mahus Tartus üles võetud film „Erna on sõjas” jõuab rahvusvahelise esilinastuseni just Pimedate Ööde Filmifestivali võistlusprogrammis. Tartu Filmifondi jaoks on „Erna on sõjas” esimene rahvusvaheline kaasproduktsioon. Ühelt poolt hoiame pöialt filmi  rahvusvahelisele edule. Teisalt usume, et film avab ukse paljude rahvusvaheliste filmikompaniide Tartusse tulekuks.” 

 „Erna on sõjas” peaprodutsent on Nimbus Film - Skandinaavia üks progressiivsemaid produktsioonikompaniisid, mis on välja toonud kokku üle 50 mängufilmi. Eestipoolseks kaastootjaks on Nafta Films ja Belgiast Entre chien et loup. „Erna on sõjas” linastub Tartus Athena kinos 21. novembril.

Kokku linastub PÖFFi põhivõistlusprogrammis 25 filmi, mis hakkavad kandideerima 10 000 euro suurusele peaauhinnale.  Kavas on 11 maailma-, 12 rahvusvahelist ja kaks Euroopa esilinastust. Esindatud on kolm maailmajagu: Euroopa, Aasia ja Ameerika. Esimest korda on võistlusprogrammis Mongoolia film. Kaks filmi on Venemaalt, Hispaaniast ja Lätist. Kolme aasta järel on kavas ka Eesti film, Olavi Ruitlase menuraamatu „Vee peal” ekraniseering, mille režissöör on Peeter Simm. 

Lisaks põhivõistlusprogrammile jõuavad Tartusse ka PÖFF’i  debüütfilmide programm, lühifilmid ja teised tugevad palad PÖFFi programmist. Tartu PÖFF toimub 13. - 29. novembrini. Piletid tulevad müüki 6. novembril, mil avalikustatakse  täismahus programm ja eriüritused. Tartus saab filme vaadata Elektriteatris ja Athena keskuses. Kvartalisse tuleb festivali infopunkt.

Kinodes rakendatakse spetsiaalselt koos Terviseametiga välja töötatud ohutusreegleid, et tagada külastajatele turvaline kinoskäik. Maskid on rangelt soovituslikud, festival varustab nendega kõiki vaatajaid tasuta. Seansside vaheajal kinosaale desinfitseeritakse ja tuulutatakse. 

PÖFFi virtuaalsete seansside pileteid saab osta alates 6. novembrist. Virtuaalne PÖFF jõuab publikuni veebiplatvormide Shift72 ja Elisa Stage vahendusel. 

24. Pimedate Ööde filmifestival leiab aset 13. novembrist 29. novembrini kombineeritud kujul – filme saab esimest korda vaadata nii kinodes kui virtuaalselt. Esmakordselt aitavad Tartu PÖFFi kaaskorraldada Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Filmifond.

PÖFFi esitlevad Elisa ja Nordic Hotel Forum. Tartu PÖFFi toetajad on Tartu linn ja Kvartal.

Последнее изменение 23.10.2020