Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Talgupäeval oodatakse tartlasi Toomemäele riisuma

Eesti Maaülikooli pressiteade

Puulehed Фото: Eesti Maaülikool

26 октября / 31. oktoobril toimub Tartus kogu perele mõeldud talgupäev „Toomemäe lehed toiduks“. Kokku riisutud lehed viiakse Tartu Maheaeda ja Emajõe aeda, et kasvatada tuleval aastal viljakal mullal taas toitu ja silmailu.

Tuleval laupäeval on kõik tartlased oodatud Toomemäele, et olla abiks sealsete puulehtede kokkuriisumisel. „Meie soov on ära kasutada kogu olemasolev looduslik ressurss ja hoida toitained ringluses,“ rääkis maaülikooli mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann talgupäeva eesmärgist. Praegu on tema sõnul Tartus kaks toimekat kogukonnaaeda, mis üha enam huvilisi kaasavad. „Emajõe aias on permakultuuride õppeaed ja seal saab ühiselt teiste linlastega toimetada. Maheaed aga laieneb ja kinnitab, uutele soovijatele maad jagub.“

Kokku kogutud lehed viiakse Tartu Maheaia parkla taha serva Ihaste põigu ääres. Kahe nädala jooksul viivad kogukonnaaednikud need oma erapeenardele ja maheaia ühispeenardele talviseks multšiks, et ei toimuks turbamulla oksüdeerumist ja toitainete leostumist. Ülejääk pannakse seevastu ühisesse kompostihunnikusse. Kevadel kaevatakse osa lehti peenardelt maasse, osa viiakse aga komposti, sest väga palju lehti korraga maasse kaevata ei tohi. „Bakterid kasutavad lehtede lagundamisel ära mullas leiduva lämmastiku,“ lisas Peetsmann. Emajõe aias tehakse lehtedega kompostimiskatseid ja valmistatakse ette toidusalu ala.

Talgupäeva algab kell 10.00 Rotundi kohviku juurest ja lõpeb orienteeruvalt kell 17.00. Võimalusel tuleb kaasa võtta oma isiklik reha ja töökindad, reha puudumisel saab selle kohapeal laenata. Üritus toimub iga ilmaga, mistõttu tuleb riietuda mugavalt ja vastavalt ilmale.

„Naudime head seltskonda, ilusat sügist ja keskkonnasäästliku tööd,“ julgustab Peetsmann huvilisi talgupäevast osa võtma. Abikäsi oodatakse terve päev ja ka siis, kui pole võimalik kohe hommikul liituda.

Talgupäeva korraldavad Tartu Maheaed, Emajõe aed, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 arendatav projekt Kasvades Oma Toiduga, Eesti Maaülikooli Mahekeskus, Tartu Linnavalitsus ja Krausberg Eesti OÜ.

Последнее изменение 01.11.2020