Koolitoitlustaja Daily ootab lapsevanemaid kooli lõunale
Baltic Restaurants Estonia pressiteade
/ Eesti suurim koolitoitlustaja Daily avab oktoobri esimesel nädalal 70 koolis sööklate uksed, et pakkuda lapsevanematele ja teistele huvilistele võimalust proovida koolitoitu ning kummutada koolitoiduga enim levinud müüte.
Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia korraldab avatud koolisööklate nädalat juba neljandat aastat, eesmärgiga purustada koolitoiduga seonduvaid müüte. „Sageli põhineb täiskasvanute arvamus koolitoidust isiklikul, üle 20 aasta tagusel negatiivsel kogemusel, ehkki koolitoit on selle ajaga võrreldes väga palju arenenud,“ rääkis Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode. „Pingutame iga päev selle nimel, et pakkuda õpilastele maitsvat, tervislikku ja energiaküllast koolitoitu ning ootame kõiki seda proovima ja tagasisidet andma, et saaksime seda veelgi arendada.“
Avatud koolisööklate nädal toimub 2.–6. oktoobrini 70 koolis üle Eesti. Huvilisi oodatakse sööma kell 12.15–13.30. Külastaja saab portsjoni kätte koolilõuna raha eest, mis varieerub kooliti, aga jääb reeglina alla kahe euro.
Ette registreerima ei pea, tule ja tutvu koolitoidu valikute, maitsete ning toitlustamise korraldamisega järgmistes Tartu linna munitsipaalkoolides:
- Miina Härma Gümnaasium
- Tartu Annelinna Gümnaasium
- Tartu Descartes´i Kool
- Tartu Forseliuse Kool
- Tartu Hansa Kool
- Tartu Karlova Kool
- Tartu Kesklinna Kool
- Tartu Kivilinna Kool
- Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasium
- Tartu Raatuse Kool
- Tartu Tamme Kool
- Tartu Variku Kool
- Tartu Veeriku Kool
- Tartu Mart Reiniku Kool
- Ilmatsalu Põhikool
Kõik programmis osalevad koolid leiab siit.
Lisaks lapsevanematele oodatakse koolidesse muuhulgas ettevõtjaid, poliitikuid ja ametnikke, kelle otsustest sõltub koolitoidu rahastamine ja selle kaudu ka kvaliteet.
„Täna on meie kooli menüüs näiteks hakklihakaste ürtidega, mis on meie kooli õpilaste poolt väga hästi vastu võetud. Järgnevatel päevadel on oodata ka kanastrooganovi, koorest lõhesuppi, kakaopudingut ja borši sealihast. Samuti pakume igal päeval ka üht taimset lõunavalikut,“ kommenteeris Tallinna Rahumäe Põhikooli koolisöökla kokk-juhataja Madis Matsberg.
Daily pakub koolides iga päev puhtast toorainest valmistatud roogasid – praade, suppe ja magustoite. Tooraine valikul eelistatakse kohalikke juur- ja köögivilju ja piimatooteid ning aina on suurenemas on mahetoidu osakaal.
Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 85 koolis ja 60 koolipuhvetis üle Eesti.
Enimlevinud müüdid koolitoidu kohta:
Müüt nr 1: Koolitoidust enamiku moodustavad poolfabrikaadid
Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul pöörduvad lapsevanemad aeg-ajalt toitlustaja poole murelike küsimustega, kas õpilastele pakutakse koolilõunaks vaid valmistoite: poolfabrikaatidest kotlette, viinereid, kalapulki. Tegelikult valmistatakse toit võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest, neid põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. „Näiteks kalapulki ei paku me üldse, küll aga ahjus küpsetatud kala,“ rääkis Endrikson.
Müüt nr 2: Lapsed ei ole koolitoiduga rahul
Et vastata küsimusele, milline on üleüldine rahulolu koolitoiduga, viib Baltic Restaurants Estonia AS igal aastal läbi rahuloluuuringu. Eelmisel aastal vastas küsitlusele ligi 10 000 inimest, kellest enam kui 60% olid toidu maitse ja välimusega rahul ning hindasid koolilõunat mitmekesise valikuga toidukorraks. „Nii palju kui on õpilasi, on ka erinevaid arvamusi. Ehkki kõigi maitse järele on võimatu olla, on enamik õpilastest koolitoidu kvaliteediga rahul,“ sõnas Endrikson.
Müüt nr 3: Toiduports on kokkade poolt kindlaks määratud
Tänapäeval saab õpilane ise toidu taldrikule tõsta, määrates seega oma portsjoni suuruse. Samuti saab laps portsjoni vastavalt oma maitsele komplekteerida, valides vähemalt nelja erineva salati, vähemalt kahe sooja lisandi ja viie erineva leivasordi vahel. „Mälestus kokatädist, kes toidu taldrikule viskab ja terve taldriku kastmega üle ujutab, on möödanik,“ kinnitas toitlustaja.
Müüt nr 4: Toit valmib keskköögis, mis asub koolist kilomeetrite kaugusel
Kujutlus ülelinnalisest või -vallalisest keskköögist ei vasta tõele – kui üksikud erandid välja jätta, on igas koolis kaasaegsete külm- ja kuumköögiseadmetega varustatud köök, kus kokkade käe all valmib toit iga päev kohapeal. „Regionaalsus on võtmesõna: lisaks sellele, et toit valmib koolis kohapeal, on ka tooraine võimalikult kohalikku päritolu,“ rääkis koolitoitlustaja.
Müüt nr 5: Koolipuhvetite menüü on ebatervislik
Ka koolipuhvetid on viimase 15 aasta jooksul läbinud suure uuenduskuuri. Suur osakaal on värskelt valmistatud võileibadel ja smuutidel, lisaks pakutakse värskeid puu- ja köögivilju. Limonaadid ja energiajoogid on asendatud mahlade, jogurtite ja teega, kartulikrõpsude asemel leidub lettidel pähkli- ja puuviljasegusid ja kohapeal valmistatud küpsetisi.
Viimati muudetud 02.10.2023